T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / İLKADIM - Samsun Bilim ve Sanat Merkezi

E GÜVENLİK PLANI

 

SAMSUN ROTARY KULÜBÜ BİLİM VE SANAT MERKEZİ

 

E GÜVENLİK PLANI

 

Çevrimiçi karşılaşılan risklerden biri siber zorbalık veya çevrimiçi mağduriyettir. Siber zorbalık, genellikle eylemin tekrarını gerektirir. Gençler ve yetişkinler genellikle çevrimiçi mağduriyet konusunda farklı yorumlara sahiptir. Yetişkinler bazı eylemleri bir şekilde tedavi etme eğilimi gösterirken, gençler aynı örnekleri akranları arasında normal bir etkinlik olarak açıklayabilir, ancak bunlar çevrim dışı bir sorunla başlayabilir. Okullar, okul çapında bir zorbalık önleme programının oluşturulmasını kolaylaştıracak politikalar oluşturur ve bu programlar tipik olarak etkinliklerinin periyodik değerlendirmelerini içerir. Başarılı ve etkili programlar, öğrencilerden ve sınıflardan, eğitimcileri ve öğrencileri birleştiren zorbalık karşıtı takımlara kadar, okulda her seviyede zorbalık karşıtı stratejileri teşvik etmek için çalışır.

 

İstenmeyen çevrim içi içerikle mücadele için en yaygın önerilen strateji, gençleri bu tür sağlayıcıları engellemeye teşvik etmek veya onlara yardım etmektir. Bilgilendirici görüşmeler genellikle okullarda veya yerel konseyler tarafından organize edilir. Diğer etkin yöntemler filtreleme ve güvenlik duvarı teknolojilerini içerir. İnternet erişimi sağlayan şirketlerin kullanıcıları için daha güvenli çevrimiçi ortamlar sağlamaları, dolayısıyla çevrimiçi riskleri ele almanın bir başka yolunu teşvik etmeleri önerilir. İnternet güvenlik tedbirlerini tartışmak önemlidir. Web'in sağladığı yararlar kültürümüzün bir parçasıdır.  

 

E GÜVENLİK ÇALIŞMALARIMIZ HAKKINDA

•  Medya okur-yazarlığı ve bilişim etkinliklerinde internet kullanımı ile ilgili içerik güncel ve teknolojik gelişmeler ışığında güncellenmiştir

• Öğrencilerde bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir.

 • E güvenlik konusunun ilgili etkinliklerde uygun şekilde işlenmesi sağlanmaktadır.

 • Etkinliklerde sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi sağlanmıştır.

• Fatih projesinin yürütülmesi ve sürdürülmesi aşamasında teknolojinin etkili ve güvenli kullanımlarının sağlanması için BTK tarafından güvenli internet ağı mevcuttur.

• MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir.

 

CEP TELEFONU KULLANIMI

1.Öğretmenler ve yardımcı hizmetler personeli cep telefonlarını etkinlik zamanı ve ortamlarında kullanamazlar.

2. Etkinliklerde bir öğrencinin cep telefonu kullanması yasaktır.

3. Bir öğrencinin etkinlik çalışmaları dışında, kişisel kullanım için wi-fi bağlantısına erişmesine izin verilmez.

4. Etkinlik saatleri içerisinde öğrenci tarafından cep telefonu etkinlik uygulamaları esnasında, öğretmenin kontrolü altında ve etkinlik aracı olarak kullanılabilir. Bu amacın dışındaki kullanımlara izin verilmez.

5. Öğrenci cep telefon numarasının, öğrenci velisinin izin verdiği kişiler dışındakiler tarafından öğrenilmesine izin verilmez.

6. Velilere her yıl, eğitim öğretim yılı başında cep telefonu kullanımı konusunda bilgi verilir.

7. Öğretmenlerle öğretmenler genel kurulunda e güvenlik ve cep telefonu politikası hakkında değerlendirme amaçlı tartışmalar yapılır.

 

FOTOĞRAF VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

1. Kurum idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, kurum ve kurum bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

2. Kurum idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak kurumun web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

3. Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

4. Kurum görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine yer verilmez. Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadan önce bir öğretmenin izin ister. Video konferans, öğrencilerin yaşı ve yeteneği için uygun bir şekilde denetlenir. Veli onayı, öğrenciler video konferans faaliyetlerine katılmadan önce edinilecektir. Video konferans risk değerlendirmesi sonrası, resmi ve onaylanmış iletişim kanalları vasıtasıyla gerçekleşecektir. Sadece ana yöneticilere video konferans yönetim alanlarına veya uzaktan kumanda sayfalarına erişim hakkı verilmektedir. Eğitimli video konferans servisleri için benzersiz oturum açma ve şifre bilgileri yalnızca personel üyelerine verilecek ve güvence altına alınmış olacaktır.

 

E-GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

Dijital teknolojiler öğrenciler için imkanlar ve fırsatlar sunuyor. Öğrenciler internet ortamının sağladıklarıyla bilgiye, eğlenceli oyunlara ve benzeri etkinliklere kolayca ve hızlıca erişim sağlayabiliyorlar. Ancak, digital teknolojilerin sağladığı bu imkanların yanında, öğrenciler internet ortamında bir takım psikososyal risklerle karşı karşıyadır.  Dijital teknolojilerin sahip olduğu imkanlar sebebiyle alınabilecek tedbirler öğrenciyi risklerden tam olarak korumakta sınırlı kalmaktadır.  Bu bağlamda kurum politikası olarak, öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarından koruyabilmek için kararlı bir şekilde uygulamalar gerçekleştirilir.  

 

ÖĞRENCİ VE EBEVEYNLERE YÖNELİK E GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

 • Aileye yönelik çocuk ve ergenlere denetimli, sınırlı ve amaçlı kullanım sağlayabilmeleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

• İnternetin güvenli kullanımı ile ilgili paketlerin tanıtım ve yaygınlaşmasını sağlamak kamu politikasıdır.

• Evlerde limitli internet paketlerinin kullanımı teşvik edilmektedir.

• Kullanım farkındalığına yönelik uygulamalar geliştirmek için etkinliklerde bu konuya öncelik verilmektedir.

 • Kurum aile birliklerinin güçlendirilmesi ve teşvik edilmesi gereklidir.

 • Öğrencilerin aktif olarak katılacağı sosyal projelerin arttırılmasında yarar vardır.

 • Güvenli internet paketi kullanımının yaygınlaşması teşvik edilmektedir.

 • Aile içinde kullanılan bilgisayarların kullanıcıya göre farklı profiller oluşturmaya müsait olması ve güvenli internet hizmetinin de bu profillere göre farklı paketler sunulabilmesi önerilmektedir.

• Kullanım farkındalığına yönelik uygulamalar geliştirmek için etkinliklerde bu konuya öncelik verilmektedir.

•Ebeveynleri denetim yolları ve teknolojik imkânları ile ilgili bilinçlendirmek ve gerekli uygulamaları geliştirmek ve yaygınlaştırmak. için üniversiteden akademisyenlerden yardım alınmaktadır.

                                                    

                                                     KURUM PERSONELİ

Kurumu personeli BIT koordinatörü tarafından eğitim almaktadır. eTwinning mesleki gelişim portalından çevrimiçi ve online mesleki gelişim etkinliklerine katılım sağlanmaktadır. Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, çalışanların katılımı için güçlendirilecektir.  Personel, internet trafiğinin izlenebileceği konusunda bilgilendirilecektir.  Kurum sistemlerini ve cihazlarını kullanırken profesyonel davranış gereklidir. Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, çeşitli şekillerde sağlanacaktır. Çalışanlar, çevrimiçi davranışlarının kurumdaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkında olacaktır. Mesleği veya kurumu risk altına düşürdüğü düşünülen çalışanlar için yasal süreçler işletilecektir. Filtreleme sistemlerini yönetme veya BİT kullanımını izleme sorumluluğu taşıyan personelin üyeleri, Liderlik Ekibi tarafından denetlenecektir. Kurum çalışanları öğrencilerin yaşlarına ve yeteneklerine göre kullanması gereken yararlı çevrimiçi araçları kontrol etmelidir. Çalışanlar öğrencilerin internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için velinin önemini fark ederler. Evde ve kurumda ebeveynlerle çevrimiçi güvenlik konusundaki iş birliği teşvik edilecektir.  Evde güvenli İnternet kullanımı için öneriler içeren ebeveyn eğitimleri sunulabilir veya diğer etkinlikler çevrimiçi güvenliğin vurgulanmasını içerebilir. Çevrimiçi güvenlik konusunda ebeveynler için bilgi çeşitli biçimlerde sunulacaktır.

 

Bilgi için,

Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.

Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr) - 13 yaşından küçük öğrenciler için oyun ve eğlence portalı.

İhbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.

İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.12.2020 - Güncelleme: 29.12.2020 14:59 - Görüntülenme: 457
  Beğen | 0  kişi beğendi